интересен

PSA: Вашите телефонни дневници, където и да отидете. Ето как да го изключите

Вероятно знаете, че телефонът ви с Android или iPhone може да определи вашето местоположение за GPS, локално търсене или времето. Дано и вие да знаете, че това означава, че телефонът ви следи навсякъде, където отивате, през цялото време. Не се тревожете - това е компромисът, който правите за функциите, които получавате. Ако ви е неудобно, ето как да се откажете от проследяването на местоположението на Android и iOS.

Управление на услуги за местоположение на Android

Ако сте потребител на Android, услугите за локация на Google са разделени на три основни функции: Точност на местоположението, История на местоположението и Споделяне на местоположението.

  • Точността на местоположението е функцията, която дава на приложения като Google Now, Google Maps, Foursquare, Twitter и дори приложението на вашата камера достъп до вашата позиция. Всеки път, когато приложение ви покаже нещо наблизо, предлага местни фирми или ви помага да намерите най-близката бензиностанция, то използва точността на местоположението. Ако го оставите включен, телефонът ви ще триангулира точната ви позиция чрез GPS, wifi, мобилни мрежи и други сензори на устройството. Изключете го и устройството ви ще използва GPS само за да разбере къде се намирате.
  • История на местоположенията е функцията, която следи къде сте били, както и всички адреси, които въвеждате или до които преминавате.
  • Споделянето на местоположението се обяснява само по себе си, но ето едно бързо напомняне: Тази функция позволява на другите да виждат къде се намирате в реално време. Трябва специално да настроите това в Google Maps, за да могат приятелите ви да виждат вашето местоположение; те не могат просто да пингват вашето устройство по подразбиране (очевидно).

За да деактивирате точността на местоположението в Android:

  1. Изтеглете Настройки
  2. Докоснете Местоположение
  3. Деактивирайте бутона „Използване на местоположението“.
  4. Освен това докоснете „Точност на местоположението на Google“ и задайте тази функция на „Изключено“.

Екранът за местоположение е мястото, където ще можете да зададете конкретни разрешения за местоположение за приложения, например дали искате приложението винаги да има достъп до местоположението на вашето устройство или само когато използвате посоченото приложение. Можете също да изключите сканирането през Wi-Fi и Bluetooth, ако искате да затрудни приложенията и услугите да определят точното ви местоположение.

Този екран също е мястото, където можете да деактивирате Историята на местоположенията на Google, ако не искате тя да води запис къде сте били, както и споделянето на местоположението на вашия Android.

За да изтриете съществуващата си история на местоположенията в Android:

  • Посетете Контролите на активността на Google (където можете също да деактивирате профила за проследяване на История на местоположенията в целия регион)
  • Кликнете върху „Управление на активността“
  • Кликнете върху малката икона на кошчето в долния десен ъгъл на екрана. Изглежда така:

  • Потвърдете, че искате да изтриете цялата си история на местоположенията, след което щракнете върху голямата червена връзка „Изтриване на историята на местоположенията“.

Можете също така да имате възможност Google автоматично да изтрива по-стара история на местоположенията от ваше име - полезно, ако искате да използвате функцията за проследяване на скорошното ви местонахождение, но не искате да поддържате постоянен запис. В рамките на времевата линия на Google Maps щракнете върху иконата на зъбно колело, за да изтеглите настройките си.

Изберете „Автоматично изтриване на историята на местоположенията“ и след това изберете каква времева линия искате:

Ако сте на телефона си вместо на компютър, можете да изтриете историята на местоположенията си, като изтеглите Google Maps, щракнете върху иконата на хамбургер, изберете „Your Timeline“, докоснете иконата с три точки в горния десен ъгъл, докоснете Настройки и превъртете надолу, докато не видите опцията „Изтриване на цялата история на местоположенията“. Тук също ще настроите автоматично изтриване, ако се интересувате, и където ще изключите Услугите за местоположение за вашето устройство или Историята на местоположенията за вашия акаунт

За да спрете да споделяте местоположението си с определени хора

  1. Изтеглете настройките за споделяне на местоположението на Google
  2. Премахнете хората, за да елиминирате способността им да виждат местоположението ви в реално време.

Ако сте на телефона си вместо компютър, отворете Google Maps, докоснете иконата на хамбургер и докоснете Споделяне на местоположението. Ще можете да добавяте и премахвате приятелите си, както сметнете за добре.

Управление на услуги за локация в iOS:

Изборът кои приложения могат и не могат да имат достъп до местоположението на вашия iPhone или iPad е лесно.

  1. Отворете приложението Настройки
  2. Превъртете надолу и докоснете Поверителност
  3. Докоснете Услуги за местоположение

Тук можете да изключите устройството за локално обслужване. Когато го направите, ще видите подкана, който обяснява тази функция малко по-подробно:

На уебсайта на Apple, компанията отбелязва, че Location Services „използват GPS и Bluetooth (където са налични), заедно с горещи точки за Wi-Fi и клетъчни кули, за да определят приблизителното местоположение на вашето устройство.“ Изключете Location Services и „приложенията не могат да използват местоположението ви на преден план или фон“.

Екранът на услугите за местоположение също е мястото, където можете да коригирате достъпа за приложенията на вашето устройство - или да им разрешите да използват вашето местоположение, когато пожелаят, само когато използвате приложението или никога. Можете също да поискате да бъдете подканени следващия път, когато приложението иска да разбере къде се намирате, така че можете да решите след това.

За да спрете да споделяте местоположението си с други хора

Ако докоснете опцията „Споделяне на моето местоположение“ в Услугите за местоположение, можете да прегледате дали сте активирали Намиране на моя iPhone (добро нещо) или Споделяне на моето местоположение. Последното е това, което ще можете да изпращате до хората в Messages, както и в приложението Find My на Apple и е необходим компонент за базирани на местоположението автоматизации чрез приложението Home.

За да изтриете „значимите местоположения“ на вашия iPhone или iPad

И накрая, върнете се към основния екран за услуги за местоположение и превъртете надолу до Системни услуги в дъното на списъка с приложения. Издърпайте го и ще видите голям списък с функции, които имат достъп до вашето местоположение (ако ги разрешите). За да изтривате редовно често срещани местоположения - достатъчно, че вашето устройство ги счита за важни - докоснете опцията „Значими местоположения“, докоснете местоположение и докоснете „Редактиране“, за да започнете да го премахвате. Можете също да изчистите цялата си история на „Значителни местоположения“, като използвате опцията в долната част на екрана.

За какво си струва, тези местоположения са криптирани и съхранявани локално на вашето устройство - Apple не може да ги види. По същия начин Apple не събира данните за вашето местоположение, не го свързва с вашия акаунт и не го съхранява на сървър някъде. Можете да проверите това за себе си, като поискате копие на всички данни, които Apple е събрала за вас, или можете също да прочетете различните изявления на Apple относно местоположението и поверителността.

Пълното ръководство на Goldavelez.com за поверителност на данните Ще ви преведем през всичко, което трябва да направите, за да живеете най-сигурния, личен живот в цифровата ера.