интересен

Как да намерите и изтриете старите си имейл адреси

Старите, неизползвани имейл акаунти излагат на риск сигурността и поверителността ви. С компрометиран акаунт някой може да ви представи себе си, да потърси лична информация или да опита същата парола в другите ви акаунти. Колкото повече незабелязани (и забравени) акаунти имате там, толкова повече врати има в личната ви информация, за да могат да минават скици. Това е особено вярно, ако сте създавали акаунти преди години без добра хигиена на паролата.

Затова отделете няколко минути, за да си припомните, намерите и изтриете имейл адреси, които вече не използвате. Някои акаунти може да се запомнят лесно, но за да сте сигурни, че покривате всички имейл услуги, с които сте свързани, опитайте следните стъпки:

  • Стари потребителски имена и имейл адреси на Google.
  • Проверете Facebook, Google и други приложения за всички свързани акаунти.
  • Търсете запазени данни за вход в Chrome (или предпочитания от вас браузър или мениджър на пароли).

Преди да изтриете стари акаунти, проверете дали има свързани услуги или файлове с данни, до които ще загубите достъп. Ако прекратите вашия акаунт в Yahoo, например, ще загубите и вашите снимки на Flickr. Ако има нещо, което искате да запазите, не забравяйте да го изтеглите или да го преместите в друга услуга за съхранение.

Когато сте запазили всичко, изпълнете следните стъпки, за да изтриете имейл адреси от основните доставчици на услуги.

Как да изтриете акаунт в Gmail

Можете да се отървете от един или повече имейл адреси в Gmail, без да изтривате целия си потребителски профил в Google. Ето как:

  • Отворете страницата с настройки на профила си в Google (за да сте сигурни, че сте влезли под правилното потребителско име, щракнете върху иконата на профила в горния десен ъгъл).
  • Изберете „Данни и персонализация“ от крайно лявото меню.
  • Превъртете до „Изтеглете, изтрийте или направете план за вашите данни“ и изберете „Изтриване на услуга или акаунт“.
  • Кликнете върху „Изтриване на услуга“ на следващата страница.
  • Ще бъдете помолени да влезете отново в своя акаунт в Google, за да потвърдите акаунта си - от там можете да изтеглите всички данни, от които се нуждаете, преди да изберете иконата за боклук до услугата, която искате да изтриете.
  • Въведете друг имейл адрес, до който ще имате достъп в диалоговия прозорец и щракнете върху „Изпращане на имейл за потвърждение“.
  • Кликнете върху връзката в имейла за потвърждение и следвайте подканите, за да финализирате процеса на изтриване.

Това изтрива за постоянно вашите съобщения и ще изпрати известие за неуспех при доставката на всеки, който се опита да ви изпрати имейл.

Как да изтриете акаунт в Yahoo

За разлика от Google, Yahoo изтрива всички акаунти, свързани с вашето влизане, в допълнение към имейла ви. Следвай тези стъпки:

  • Отворете страницата „Изтриване на потребител“ на Yahoo и влезте.
  • Прочетете информацията за прекратяване на акаунта и щракнете върху „Продължи изтриване на акаунта ми“.
  • Въведете имейл адреса си и кликнете върху „Да, прекратете този акаунт“.

Можете да възстановите изтрит акаунт в Yahoo в рамките на 30 дни (и до 180 дни в някои държави).

Как да изтриете AOL акаунт

О, AOL. Ако сте оставили носталгията си по AIM постоянно зад себе си, ето как можете да изтриете своя AOL акаунт:

  • Влезте в страницата за прекратяване на акаунта на AOL.
  • Оттам стъпките ще изглеждат подобни на Yahoo (и двете са собственост на Verizon).

Как да изтриете акаунт в Hotmail

За да изтриете имейл с Hotmail, ще трябва да изключите целия си акаунт в Microsoft и всички услуги, свързани с него. Това включва Skype потребителски имена, MSN имейли и Outlook имейли. Ето как:

  • Отидете на страницата „Затворете акаунта си“ и влезте с акаунта, който искате да изтриете.
  • Щракнете върху „Напред“, след което прочетете списъка на страницата и поставете отметка в квадратчетата, за да потвърдите, че сте прочели всеки елемент.
  • Отидете в падащото меню „Изберете причина“ и изберете защо затваряте акаунта си.
  • Натиснете „Маркиране на акаунта за закриване.“

Вашият акаунт ще бъде изтрит за постоянно след 60 дни.

Ако имате стар имейл или служебен имейл адрес, потвърждаването, че е изтрито, може да е малко по-трудно. Фирмите и образователните институции често премахват акаунти в рамките на определен период от време, след като служителите и студентите напуснат, но ако се притеснявате за състоянието на стар имейл адрес, свържете се с мрежовия администратор.