интересен

Използвайте „Преглед като“, за да видите какво споделяте публично във Facebook

Той се върна - нещо като нещо. Facebook официално възкреси функцията си „View As“, начин да видите как изглежда вашият профил за хората, които не сте. Това е чудесен инструмент за поверителност с някои нови, досадни ограничения.

В първоначалното си въплъщение, опцията „View As“ на Facebook беше чудесен начин да проверите дали настройките ви за поверителност работят по начина, по който сте ги възнамерявали, особено ако се опитвате да попречите на конкретни хора (като вашите родители) да виждат различни аспекти от живота си, предпочитате те да не са. Можете да видите как изглежда вашият профил от гледна точка на някой от вашите приятели, а също така можете да видите каква информация споделяте публично на всеки случаен интернет потребител, който се натъкна на вашия профил.

Звучи страхотно, нали? Докато Facebook не съобщи, че уязвимост във „View As“ може да позволи на атакуван да поеме акаунта ви или да влезе в редица други уебсайтове като вас (чрез функцията за единно влизане във Facebook). Тази бъркотия за поверителност засегна поне 50 милиона потребители, а Facebook отговори незабавно като деактивира функцията.

Сега Facebook върна „View As“ към живота - надяваме се малко по-сигурен от преди. Можете обаче да получите достъп до него само в приложението на Android или iOS на Facebook, когато сме писали тази статия, и тя не е толкова мощна, колкото преди. Не можете да видите какви конкретни приятели могат да се видят във вашия профил, но можете поне да се уверите, че не споделяте публично информация, която не сте искали.

IOS

На страницата на потребителския ви профил ще намерите „Преглед като“. Придвижете се до там, като докоснете иконата на хамбургер в долния десен ъгъл и докоснете „Преглед на вашия профил“ в горната част. (Или за пряк път, просто докоснете снимката на вашия профил вляво от полето за състояние „Какво ви е на ум“ на основния екран на Facebook.)

Оттам докоснете иконата с три точки, която е вдясно от иконата на зъбно колело и голямата синя икона „Добавяне на история“. Ще видите малко изскачащо меню, което има „View As“ в горната част на върха. Докоснете го и ще видите цялата информация, която вашата страница в профила във Facebook споделя със света.

андроид

Издърпайте профила си, като докоснете снимката на потребителския си профил вляво от полето „Добавяне на публикация“ на основния екран на приложението Facebook или докоснете иконата на хамбургер в горния десен ъгъл на приложението Facebook и изберете „Преглед на вашия профил“ на върха. Сега ще видите голям бутон „View As“ вляво от „Add to Story“ на линията на иконите под вашето име и текст Intro. Докоснете го, за да видите как изглежда публичният изглед на вашия профил.

Не забравяйте да коригирате това, което споделяте

Версията на iOS на функцията „Преглед като“ не ви дава лесен начин да скочите в редактирането на вашия профил - ако искате да започнете да ограничавате това, което всеки може да вижда - но получавате голям, дебел бутон „Редактиране на профил“ на Android когато използвате опцията „Преглед като“.

Мисля, че е още по-бързо да използвате вашия десктоп или лаптоп, за да редактирате настройките си във Facebook, докато държите телефона си, за да проверите какво могат да видят хората, но това съм само аз. Въпреки това няма дума дали „View As“ ще се появи отново във версията на уебсайта на вашия Facebook профил. Посегнах във Facebook за разяснения относно тази функция, но те никога не отговориха. Може би нашето приятелство е обтегнато.